lördag, januari 01, 2005

Jonathan Strange & Mr Norell

Susanna Clarke
JONATHAN STRANGE & MR NORRELL
Roman - Norstedts
[+]

Tio år tog det för Susanna Clarke att till sin debutroman göra research och bygga upp en egen magisk, mytologisk fantasyvärld, något i Tolkiens anda, eller kanske ännu hellre J K Rowlings Harry Potter eftersom det England där historien utspelar sig nästan är som vår egen värld, fast med magiska inslag. Dock är det en HP med vuxna i huvudrollerna. I stället för tonårsbekymmer av varierande grad oroar man sig för korrekta bordsplaceringar, svartsjuka, maktspel och konkurrens på arbetsplatsen. Och det är inte heller i vår nutid boken utspelar sig, utan under tidigt artonhundratal, som författaren skildrar både underhållande och välskrivet med gott om tidstypiska detaljer i både språk och miljö. Andra jämför Clarke med Jane Austen och Oscar Wilde, med Charles Dickens och C S Lewis och det är ju inte illa efter bara en enda bok, även om den nästan är 800 sidor lång. Och tog tio år att skriva klart.

När boken börjar är det 1806 och den enda magikern i England är mr Norrell. Ja, det finns också några herrar som träffas den tredje onsdagen i varje månad för att läsa högt för varandra ur långa, tråkiga essäer som behandlade den engelska magins historia. Men de är gentlemannamagiker, som i de flesta fall aldrig ens har uttalat minsta besvärjelse. När sällskapet hör talas om mr Norrell, som förutom att han har ett fantastiskt bibliotek med sällsynta magiska böcker, också är en utövande magiker, blir de förstås eld och lågor. Mr Norrell erbjuder sig dessutom att ge herrarna bevis på sina kunskaper om bara de andra magikerna lovar att aldrig mer syssla med något som har med magi att göra... Och eftersom en engelsk gentleman alltid står vid sitt ord är mr Norrell snart ensam magiker i riket. Igen. Tror han. Den unge Jonathan Strange är nämligen också magiker, om än ganska oerfaren och ny i branschen. Magin halkade han in på nästan som på ett bananskal. Förmögen och uttråkad behövde han helt enkelt något att sysselsätta sig med när han tröttnat på att försöka skriva poesi och upptäckt att läroböckerna i juridik var fördömt tråkiga och det visar sig snart att han är en naturbegåvning. Strange och Norrell är olika som natt och dag, den ene sprudlande social och charmerande, den andre tråkig, inbunden och kontrollerande. Ändå bestämmer sig mr Norrell för att ta sig an Strange som elev, kanske till en början främst för att kunna kontrollera honom och hans magiska krafter. Rivaliteten mellan de båda männen, och faktiskt även vänskapen, står i centrum för boken, precis som bådas fascination av Korpfursten, den störste magikern som någonsin funnits.

I boken myllrar ett stort antal personer, kända och okända, adelsmän och luffare, alver och militärer, ut och in i olika intriger och i många och långa fotnoter om både det ena och det andra. Jonathan Strange & Mr Norrell blev när den kom ut i England och USA förra året en stor succé och filmrättigheterna är redan köpta av samma gäng som producerade Lord of the Rings. En filmatisering kommer förmodligen att gå mer rakt på sak, men till dess kan boken varmt rekommenderas till alla fantasysugna. De nära 800 sidorna kan faktiskt bli sommarens stora läsupplevelse. Och att författarens nästa bok enligt uppgift kommer att utspelas i samma värld, några år efter där berättelsen om Strange och Norrell slutar, är sannerligen något att se fram emot.

1 kommentar:

  1. Tydligen hade den också en massiv marknadsföringskampanj, och den får väl sägas ha varit lyckad.
    Filmrättigheter? Hur går det med det?

    SvaraRadera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...