onsdag, maj 30, 2012

Klassikersommar: Kallocain

I Kallocain får vi genom kemisten Leo Kalls dagbok se ett militäriskt samhälle, där invånarna kallar varandra "medsoldat" och måste ha särskilt tillstånd för att få vistas ovan jord. Man klär sig i gemensam uniform och när det är fest firar man genom att hålla tal och marschera i takt. Äktenskap existerar enbart för att avla barn, nya små soldater som uppfostras i särskilda barnvåningar och när de fyllt sju skickas iväg till barnläger för att lära sig krigsstrategi genom att leka och skjuta med små barnpistoler. Övervakningskameror i de enkelt inredda rummen och ett hembiträde, som byts ut varje vecka, hjälper Staten att hålla koll på familjerna.

Med hjälp av Kalls uppfinning, sanningsdrogen Kallocain, kan man till sist även övervaka människors tankar och innersta känslor. Under experimenten med försökspersonerna från Frivilliga offertjänsten kommer man en hemlig sekt på spåren, en sorts oorganiserad organisation som rapporteras bete sig mycket märkligt. När det vid fortsatta experiment visar sig att många egentligen vill leva i frihet, utan någon övervakning, måste en ny lag införas - lagen mot statsfientlig sinnesart. Medsoldaterna börjar ange varandra och till sist har man fått så många angivelser att nya medhjälpare måste utbildas. Till och med Kall börjar få sina tvivel. Vi kan ju inte ha två tredjedelar av befolkningen i straffarbete! utbrister han.

Jag får nästan svårt att andas när jag läser denna klaustrofobiska och mycket mörka samhällskildring. Den utspelar sig i en okänd framtid, på en okänd plats, men är starkt inspirerad av nazismens uppgång i Tyskland. Boye bodde under 1932-33 i Berlin (för att få psykoanalytisk behandling), men även utvecklingen i Sovjetunionen påverkade henne. Kallocain påminner om George Orwells 1984, eller kanske tvärtom eftersom den kom ut hela åtta år tidigare, 1940, ett år innan Karin Boye tog sitt liv. Jag tänker dock att det är lite ironiskt hur utvecklingen faktiskt blev. Inte behöver vi övervakas och avlyssnas, vi berättar så villigt om våra liv i olika sociala medier. Hur sanningsenliga vi är där är dock en annan fråga! Tips: e-boken finns att ladda ner utan kostnad på iTunes.

Andra som läst klassiker i maj.

4 kommentarer:

  1. Laddade ner den för ett tag sedan och har också tänkt läsa den i sommar, så jag skummar bara ditt inlägg nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Nu ser jag fram emot att få läsa vad du tyckte om den :)

      Radera
  2. Jag läste den häromåret och blev som du väldigt förtjust i boken. Det är verkligen ett fascinerande tankeexpriment!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns fint att ta upp en klassiker och verkligen gilla den :)

      Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...